- Aldi in Duitsland verkoopt vanaf zaterdag coronasneltests voor 25 euro per doosje van vijf.
- Ook andere supermarktketens en drogisterijen in Duitsland willen sneltests in de schappen leggen.
- In Nederland zijn tests voor thuisgebruik nog niet goedgekeurd.
Wie goedkoop een coronasneltest wil scoren, kan vanaf zaterdag terecht in Duitsland. Aldi Nord en Aldi Süd starten komend weekend met de verkoop van antigeentests die binnen vijftien minuten uitslag geven.
Het gaat om zelftests die gebruikmaken van een neusuitstrijkje en 96 procent nauwkeurig zijn. Een doosje met vijf tests kost 24,99 euro. De verkoop is beperkt tot één pakket per klant.
Ook andere supermarktketens en drogisterijen in Duitsland willen sneltests gaan verkopen, waaronder Edeka, Lidl, Rewe, DW en Rossmann.
De sneltests zijn onderdeel van de Duitse strategie om de samenleving in stappen te heropenen. Bondskanselier Angela Merkel bereikte woensdagavond overeenstemming met de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten over een versoepelingsplan.
Merkel wil het vaccinatieprogramma versnellen door huisartsen ook te laten prikken. Ook moeten er meer testen beschikbaar komen. Zo kunnen Duitsers vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. En de verkoop van kits om zelf thuis te testen is voortaan dus toegestaan.
Wel is de lockdown verlengd tot en met 28 maart. Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is deze week fors gestegen. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag 11.912 nieuwe gevallen, drie keer zoveel als op dinsdag.
Het verschil tussen een antigeentest en PCR-test
Een antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test, die onderzoekt of genetisch materiaal van het virus in het slijm aanwezig is. De antigeentest toont aan of er viruseiwitten in neus- en keelslijm zitten.
Dit werkt vooral goed bij mensen die veel last hebben van het coronavirus. De antigeentest zegt dus iets over of je op het moment van testen besmet bent. Een beginnende infectie is minder goed te detecteren.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de verschillen tussen de soorten coronatests op een rij gezet in de onderstaande infographic (klik voor uitvergroting).
Nederland staat de verkoop van zelftests niet toe
In Nederland zijn verschillende antigeentesten voor Covid-19 goedgekeurd door het RIVM. De GGD gebruikt ze in sommige teststraten en organisaties testen op eigen initiatief hun personeel op het coronavirus.
Dat moet wel gebeuren onder toeziend oog van een BIG-geregistreerde, omdat een antigeentest een medisch hulpmiddel is.
Voor zelftests voor thuisgebruik gelden wettelijke eisen, omdat er meer risico's aan zijn verbonden. Zo moet de test eenvoudig in gebruik zijn, een Nederlandse gebruiksaanwijzing hebben en een waarschuwing bevatten dat de gebruiker geen medische beslissingen mag nemen zonder eerst een arts te raadplegen.
Een zelftest is te herkennen door een viercijferige code achter het CE-symbool. Maar die zul je voorlopig niet tegenkomen: er is nog geen enkele coronatest voor thuis op de markt die aan de eisen voldoet.
De vraag is of die er binnenkort gaat komen. Het Outbreak Management Team (OMT) constateerde op 7 februari dat hiervoor "het juridische kader" mogelijk aangepast moet worden.
Ook waarschuwde het OMT voor schijnveiligheid: "Een negatieve zelftest kan geen vrijbrief zijn voor risicovol gedrag en geeft ook slechts een momentopname. De zelftesten kunnen niet het huidige testbeleid via teststraten en bij klachten vervangen."
Lees meer over coronavaccins:
- Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar
- Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen de vaccins van Pfizer en Moderna – van veiligheid tot bijwerkingen
- Elke Nederlander kan in juli ten minste 1 keer een prik met een coronavaccin hebben gekregen